Το έργο EpiMilk είχε ως προτεραιότητα τη βελτίωση της διαχείρισης της εκτροφής και χαρακτηριστικών γαλακτοπαραγωγής των ζωών με σκοπό τη δημιουργία νέων γίδινων γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλής αποδοχής οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από εμφιαλωμένο γάλα παραγόμενο από μια πρότυπη, καθετοποιημένη μονάδα σε μια ιστορικής σημασίας περιοχή του Νομού Ιωαννίνων.
Η ενσωμάτωση ορθών πρακτικών σε όλη την παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με στρατηγικές προώθησης και διάθεσης των τελικών προϊόντων, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα αυτών, καθιστώντας τα ανταγωνιστικά έναντι άλλων.
Στο πλαίσιο της καθετοποίησης της εκμετάλλευσης αποδόθηκε γενετική και βιοχημική και ταυτότητα στα προϊόντα, που διασφαλίζει τόσο την εκτροφή όσο και τον καταναλωτή για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.
Εφαρμόστηκαν σύγχρονες τεχνολογίες γενετικής, γονιδιωματικής και βιοχημείας όπου σε συνδυασμό με διαδικασίες μεταποίησης οδήγησαν σε σταθερή παραγωγή προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές σε όλη τη διάρκεια του έτους με σταθερή ποιότητα, ανεξάρτητα από την εποχικότητα της αναπαραγωγής που εμφανίζουν οι αίγες.
Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναδιαμόρφωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή της Ηπείρου ώστε να δημιουργηθούν στοχευμένα προγράμματα γενετικής βελτίωσης και καθετοποίησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε εκμετάλλευσης.
Στην ενότητα θα βρείτε το ενημερωτικό υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Για την λήψη του, ανοίξτε το περιεχόμενο σε νέα καρτέλα και επιλέξτε την Λήψη Αρχείου μέσω Google Drive.
Στην ενότητα θα βρείτε τις δημοσιεύσεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα του έργου.
Michailidou S., Kyritsi M, Pavlou E., Argiriou A. Genetic profiling of GDF9 gene in Greek goat populations (Capra hircus). European Society for Domestic Animal Reproduction (ESDAR). 28/09-02/10, Thessaloniki, Greece.
Didos S., Tsoureki A., Kyritsi M., Trikka F., Mouchtaropoulou E., Michailidou S. and Argiriou A. Multi-omics applications in food products with geographic indication: the case of Greek dairy products. Re-visioning geography for sustainability in the post-covid era. 5-7 May, Lesvos, Greece.
Στην ενότητα θα βρείτε φωτογραφικό υλικό από τις τέσσερις ομάδες ζώων κάθε φυλής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης. Επίσης παρουσιάζονται φωτογραφίες από τον γενικό πληθυσμό των ζώων, τις πρακτικές, όπως οι αιμοληψίες, και από τις βελτιωμένες υποδομές.
Έλεγχος ζωωτροφών και χώρου αποθήκευσης.
Επίβλεψη πληθυσμού.
Χορήγηση ειδικού σιτηρεσίου στις νέες εγκαταστάσεις της εκτροφής.
Σήμανση των ζώων με ειδικά περιλαίμια για τη διαφοροποίηση των πληθυσμών.
Ζώα της φυλής Σκοπέλου που μελετήθηκαν (Ομάδα 1).
Ζώα του αρχικού πληθυσμού που επιλέχθηκαν με βάση τη φυλή Σκοπέλου (Ομάδα 2).
Βελτιωμένα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ως γεννήτορες (Ομάδα 3).
Ζώα της φυλής Murcia που μελετήθηκαν (Ομάδα 4).
Αιμοληψία από τη σφαγίτιδα φλέβα για τον γενετικό έλεγχο του πληθυσμού.
Συνολικός πληθυσμός ζώων που μελετήθηκε.
Άμελξη των ζώων στις εγκαταστάσεις του αμελκτηρίου.
Έξοδος του κοπαδιού προς τη βοσκή.
Ανίχνευση και καταγραφή οίστρων.
Ελεγχόμενες οχείες ανα ομάδα ζώων.
Χορήγηση νερού κατά βούληση με αυτόματες ποτίστρες.
Αερισμός με παράθυρα στη βόρεια πλευρά του στάβλου.