Η Αναπτυξιακή Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων έχει ως σκοπό την υποστήριξη του θρησκευτικού, μορφωτικού, πολιτισμικού, εκαιδευτικού και φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητρόπολις Ιωαννίνων.
Επιμέρους στόχοι είναι και:
Η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας παραγώγων, της πιστοποίησης, προώθησης και διάθεσης των προϊόντων, καθώς και της δημιουργίας και προώθησης νέων προϊόντων προελεύσεως και ετικέτας.
Η δημιουργία μιας επαγγελματικής γεωργικής και κτηνοτροφικής σχολής στην περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, η οποία θα συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή, την επεξεργασία των παραγωγών, την πιστοποίηση, προώθηση και διάθεση των προϊόντων, καθώς και τη δημιουργία και προώθηση νέων προϊόντων προελεύσεως και ετικέτας και έχει σκοπό να εκπαιδεύσει, κυρίως, νέους αννθρώπους σε όλους τους τομείς που αφορούν στην παραγωγή, δημιουργία, επεξεργασία, προώθηση και διάθεση των γεωργοκτηνοτρογικών προϊόντων που παράγονται ή μπορούν να παραχθούν από τη σχολή.
Η ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως των Ιωαννίνων.
Η ανάπτυξη και προώθηση του αγροτικού τουρισμού στην περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως των Ιωαννίνων προκειμένου να καλλιεργηθεί ο κοινωφελής σκοπός της επαφής του ανθρώπου με τη φύση και της γνώσης της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.
Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ) εκπονεί έρευνα στις Επιστήμες Ζωής που εκτείνεται από τα μικρόβια στα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.
Επιδίωξη του ΙΝΕΒ είναι η προαγωγή της βασική έρευνα δίνοντας παράλληλα λύσεις σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες σχετιζόμενες με την υγεία και την ευημερία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΝΕΒ διεξάγει Βιοϊατρική έρευνα και ασχολείται με την ανάπτυξη και αξιολόγηση παρεμβάσεων ψηφιακής υγείας και εξατομικευμένης ιατρικής, ενώ παράλληλα κατέχει ηγετική θέση στην Αγροδιατροφή, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες υψηλής απόδοσης, μοριακή βιοτεχνολογία και προσεγγίσεις ‘breeding by design’ με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας και αξίας.
Οι ερευνητές του ΙΝΕΒ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση, διάδοση και υποστήριξη καλών ερευνητικών και εκπαιδευτικών πρακτικών, διευκολύνοντας έτσι την αλληλεπίδραση μεταξύ των επιστημόνων, των αρχών και της κοινωνίας. Αυτό ενισχύει τη συνεργασία μας με κρίσιμους ‘παίκτες’ τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η αγροδιατροφή, η εκπαίδευση και η τεχνολογική ανάπτυξη.
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων. Παράλληλα, προάγει την υπάρχουσα γνώση στην Επιστήμη των Τροφίμων και στη Διατροφή του Ανθρώπου, συμμετέχοντας σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, που διεξάγονται σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μικρών και μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας μας.
Βασικοί Στόχοι του Τμήματος ΕΤΔΑ:
Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις θετικών, τεχνολογικών και οικονομικών επιστημών και η προετοιμασία τους για τη στελέχωση των βιομηχανιών τροφίμων αλλά και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως ερευνητικά εργαστήρια, μικροβιολογικά εργαστήρια, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, εταιρείες προμήθειας πρώτων υλών για τη βιομηχανία, ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
Η ανάπτυξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η δημιουργία νέων ερευνητών
Η παροχή επιστημονικών γνώσεων στη Βιομηχανία Τροφίμων, στο πλαίσιο μιας διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Επιχειρηματικής Κοινότητας.