Τίτλος
Τίτλος
Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και πιστοποίησης της αλυσίδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από βελτιωμένες φυλές αιγών προσαρμοσμένες στην ημιορεινή περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου - EpiMilk
Φορέας Υλοποίησης
Αναπτυξιακή Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων Μονοπρόσωπη ΑΕ- Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών - Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής
Προϋπολογισμός
265.540 ευρώ
Διαρθωτικό Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξης
Περιγραφή
Αντικείμενο της πράξης είναι, η δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση νέων προϊόντων στην κατηγορία των γαλακτοκομικών (εμφιαλωμένο παστεριωμένο γάλα) με υψηλής αποδοχής οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που θα αξιοποιεί την πρώτη ύλη από υψιπαραγωγικές αίγες, προσαρμοσμένες στην περιοχή της Ηπείρου.. Επιδίωξη είναι να παραχθούν γαλακτοκομικά προϊόντα από βέλτιστες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, ποιοτικότερα και με αυξημένη προστιθέμενη αξία.
Στόχοι
Αξιοποίηση του γάλακτος από προσαρμοσμένες φυλές αιγών στην Ήπειρο,
Ανάδειξη του πληθυσμού και διάκριση των παραγωγικότερων και ανθεκτικότερων ζώων,
Διαχείριση του περιβάλλοντος της εκτροφής με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, επέκταση της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου και βελτίωση της ποιότητα/υγιεινής του γάλακτος,
Κατάρτιση ειδικών σιτηρεσίων για υψηλότερη παραγωγή γάλακτος με ανώτερη σύσταση - Πιλοτική παραγωγή νέων γαλακτοκομικών προϊόντων από επιλεγμένα ζώα με υψηλή αποδοχή από τους καταναλωτές,
Έρευνα αγοράς - Ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των νέων προϊόντων,
Σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας και διάθεσης του τελικού προϊόντος και
Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ένταξης των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων στην κατηγορία προϊόντων ποιότητας
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Αναμενόμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πράξης είναι: για την Περιφέρεια Ηπείρου να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη γενετική καθαρότητα, τη γενετική δυναμική των ζώων που θα μελετηθούν καθώς και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς μέσα από την παραγωγή προϊόντων από μια πρότυπη, καθετοποιημένη μονάδα σε μια περιοχή NATURA καθώς και την αποτίμηση των τελικών προϊόντων τους ώστε συντονισμένα να ξεκινήσουν βελτιωτικά προγράμματα υποβοηθούμενα από γονιδιωματικές τεχνολογίες. Η παραγόμενη γνώση αναμένεται να αξιοποιηθεί από τους συμμετέχοντες φορείς για τη διακίνηση πιστοποιημένου ζωικού κεφαλαίου, γενετική βελτίωση και ανάδειξη παραγόμενων προϊόντων γάλακτος καθώς και για την εκπαίδευση νέων κτηνοτρόφων. Η επιτυχία των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της διαφοροποίησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, η τεκμηρίωση της διαφορετικότητας και η δυνατότητα πλήρους ιχνηλασιμότητας βασιζόμενη σε μεθοδολογίες DNA θα συμβάλλει στην παραγωγή νέων μοναδικών προϊόντων με στόχο την ανάκαμψη της Κτηνοτροφίας και την οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.